Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

lördag, maj 31, 2008

Minority Report (2002)

Regi: Steven Spielberg
Genrer/Teman: Sci-Fi / Thriller / Action
Cast: Tom Cruise, Max von Sydow, Steve Harris, Neal McDonough, Patrick Kilpatrick, Jessica Capshaw mfl
IMDB

Trailer



Handling:

I framtidens Washington DC år 2054 är i stort sett allt våld eliminerat, och mordstatistiken är nere på noll tack vare ett företag som heter PreCrime, som hittar och griper mördare redan innan de ens begått sitt brott. Till sin hjälp har de tre personer (PreCogs) som förutspår morden som visas som korta filmsekvenser, vilka polisen John Anderton (Cruise) använder för att identifiera mordplats, gärningsman och offer, så en insatsstyrka kan gripa mördaren innan mordet äger rum.
PreCrime skall lanseras nationellt över hela USA men utvärderas noggrant av Justitiepartimentet som vill försäkra sig om att systemet verkligen fungerar vattentätt, så inga oskyldiga döms, och en man vid Danny Witmer bevakar Anderton noggrant. Anderton lider fortfarande av stark sorg efter förlusten av sin son sex år tidigare, och går på droger för att lindra lidandet, något som Witmer upptäcker. Samtidigt får Anderton plötsligt se sig själv mörda en för honom okänd man när han försöker lösa nästa mordfall. Han är säker på att någon försöker sätta dit honom i en komplott, och flyr för att försöka ta reda på vem som ligger bakom den, något som är lättare sagt i en stad där alla människor är bevakade överallt. Snart upptäcker han att det ligger en större konspiration bakom mordfallet som han själv ska göra sig skyldig till...

Bedömning:

Minority Report är en bland många sci-fi-filmer som utspelar sig i en framtid där man i försöken att utrota våld kraftigt begränsat människors frihet genom övervakning. På alla offentliga platser scannas ögonen av och personen identiferas omedelbart, vilken används både för registrering och för reklam riktad direkt till varje individ, en ganska häftig och inte helt omöjlig vision av framtiden.

Precis som i många andra framtidsvisioner så ser alla utomhusmiljöer blåbleka ut i färgtonerna, och ganska sterila. Hela staden ser är dock inte sci-fi, vanliga bostadsområden ser fortfarande ut som de gör i vår tid, och man får även se ett par scener från landsbygden ute i naturen vilket ger en stark kontrast till den högteknologiska staden.


Filmen innehåller en del riktigt häftiga scener rent grafiskt med mycket CGI, och som vanligt i en Spielbergfilm så håller de hög klass. Temat i filmen har paralleller till dystopitemat, men är ändå inte riktigt där även om övervakningen av medborgarna är omfattande, och poliserna från PreCrime har absolut makt över de identifierande framtida mördarna, som efter gripandet förses med en manick som försätter deras medvetande i ett slags limbo och slutförvaras i en kapsel. En ganska läskig idé, och väcker frågan om man verkligen är en brottsling om man planerat ett brott, men inte genomfört det? Den fria tanken är således inte fri längre...

Skådespelarna består av en del välkända ansikten, och de levererar bra som alltid. Det finns inget att klaga på inom det området. En rolig detalj är att Peter Stormare har en liten biroll som en mindre seriös läkare som sysslar med att byta ut ögonen på folk som vill dölja sin rätta identitet i samhället. Han har en lika skum kvinna som sjuksyster, och i filmen får man höra flera rader av ren svenska från de bägge karaktärerna, bland annat sjunger de "små grodorna"! Detta måste vara en liten rolig detalj från Spielbergs sida som togs med tack vare att Stormare är svensk, då hans karaktär för övrigt inte har något som pekar på att han skulle vara från Sverige.


Omdöme:

Minority Report är en välgjord film som håller en hög standard, som alltid från Spielberg. Handlingen är spännande med en intrig som avslöjar lagom mycket för tittaren, och som har mycket snygga visuella effekter och detaljer som målar upp en tänkbar framtid.
Filmen som helhet var ingen upplevelse som gjorde att den sticker ut speciellt mycket ur mängden i sin genre, men är en sevärd film som känns helgjuten. 8/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online