Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

onsdag, maj 14, 2008

Strange Days (1995)


Regi: Kathryn Bigelow
Genrer/Teman: Sci-Fi / Cyberpunk / Thriller
Cast: Ralph Fiennes, Angela Bassett, Juliette Lewis, Tom Sizemore, Michael Wincott,
Vincent D'Onofrio, William Fichtner
IMDB

Trailer


Handling:

Inför millennieskiftet är världen en mörk plats i kaos och med mycket våld och statligt förtryck. I Los Angeles möter vi ex-polisen Lenny Nero, som försörjer sig på att sälja "squid recordings" - illegala inspelningar av upplevelser, sedda direkt från människors egna ögon. En "squid" är en sorts utrustning som placeras på huvudet, och med hjälp av den kan allt bäraren upplever och känner spelas in på en mini-disc, eller spela upp inspelningar som upplevs direkt i hjärnan. Han är kung på gatan och säljer dessa inspelningar till de som kan betala, och en kväll får han en disc som skickats anonymt till honom, som visar sig innehålla mordet på en prostituerad som han är bekant med. Mordet är mycket brutalt utfört, och inspelad med en squid så allt ses ur mördarens egna ögon.

Med hjälp av Lennys bästa vän Macey upptäcker han en konspiration på hög nivå, som om den avslöjas antagligen kommer leda till stora upplopp och oroligheter, men som är för viktig för att inte låta komma fram till allmänheten.


Bedömning:

Strange Days är en film som jag konstig nog aldrig hört talas om, eller lagt på minnet - trots mitt ganska stora filmintresse. Den har några år på nacken nu, och verkar ganska bortglömd bland den stora massan, trots att James Cameron (Aliens, Terminator mm) står för både manus och bild.
Det syns i filmen att Cameron är inblandad och har lagt ner mycket tid på omgivningarna. Överallt är det fullt med liv, folk som hela tiden sysslar med någonting, antingen det är på en bar, upplopp på gatorna eller på en rockklubb. Det mesta ser smutsigt och nedgånget ut, skräp står överallt på gatorna. Större delen av filmen utspelar sig nattetid, vilket förstärker känslan av en mörk framtid (vilket egentligen är dåtid med tanke på att millennieskiftet ligger några år bakom oss).

Inslagen av cyberpunk är ganska stora till min förtjusning. Dels de nattliga miljöerna, förtrycket från polisen, högteknologiska lösningar (Squidmojängen) och den suggestiva musiken och stämningen i allmänhet ger känslan av en värld lik vår, men mer våldsam och dyster.

Musiken är inget jag i efterhand direkt minns, förutom ett par låtar som framförs av Juliette Lewis på en rockklubb i filmen. Jag tror även att det är hon som sjunger på riktigt, då hon privat har ett eget band. Bakgrundsmusiken är inget som kommer gå till historien som minnesvärt soundtrack, men det passar bra in i helheten.

Strange Days är även fylld med bra skådisar, även om ingen av dem är bland Hollywoods absoluta toppskikt, men dock talangfulla och kända personer. Ralph Fiennes och Angela Basset gör ett övertygande arbete tillsammans som en omaka duo.


Omdöme:

Strange Days är en lite speciell film, inte din vanliga Hollywoodunderhållning. Antagligen är det detta som gjort att den inte är så känd allmänt, men den har nått kultstatus på senare år. Att den i skrivande stund har 7.0 i betyg på IMDB med ca 20 000 röster säger en del. Om du gillar dystra framtidsvisioner, suggestiv stämning och konspirationer så kommer du inte bli missnöjd. Med sina 145 min till trots så blir den aldrig långtråkig, och den förtjänar mer uppmärksamhet. 8.5/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online