Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

onsdag, maj 21, 2008

Day Of The Dead (2008)


Regi: Steve Miner
Genrer/Teman: Skräck / Thriller / Zombies
Cast: Mena Suvari, Nick Cannon, Ving Rhames, Michael Welch, AnnaLynne McCord mfl
IMDB

Trailer


Handling:

I en liten stad i Colorado, USA bryter en farlig smitta ut bland befolkningen. Armén sätter hela staden i karantän för att förhindra att den sprids innan man tagit reda på vad det är för virus. Den unga soldaten Sarah Bowman (Mena Suvari) kommer till sin hemstad och passar på att hälsa på sin familj för att se om de är ok, bara för att upptäcka att hennes mamma är sjuk. Hon får även reda på från sin bror och hans tjej (som Sarah stör mitt i en mysig stund i soffan) att deras kompis Kyle också verkade sjuk, så Sarah beger sig dit för att ta reda på om det har något med smittan att göra.
Väl där hittar hon och hennes tillfälliga kollega från armén Kyles föräldrar, döda och lemlästade. De beger sig snabbt tillbaka in till stan och till sjukhuset, där fler och fler insjuknade människor samlats. Strax därefter bryter helvetet löst...


Bedömning:

Day of the Dead är något så ovanligt som en film som tagit namnet från ett orginal, men INTE är en remake. På postern står det "Based on the movie by George Romero", men de enda likheterna (förutom zombies) är att ett par karaktärer har samma namn som i orginalfilmen.

Filmen är hyfsat snyggt gjord, bra zombie makeup och en del CGI-effekter som inte ser alltför dåliga ut. Något som dock störde mig (som är en inbiten zombieälskare) är zombies som hoppar som gräshoppor upp i tak och kryper upponer, varken realistiskt eller enligt zombiefilmernas oskrivna regler. Blir mest löjligt faktiskt. Blod är det dock gott om, så splatterälskaren blir inte missnöjd.


Musiken är inget utöver det vanliga, men är bra komponerad till scenerna och skapar spänning. Ljudeffekterna är även de klart godkända.

Skådespelarna är godkända, men är i vissa fall inte helt övertygande, precis som handlingen. Förutom hoppande zombies, så finns det en del detaljer man stör sig på. Slutet är nog det jag ogillade mest med filmen, det kändes inte riktigt som det platsade i en film av den här typen, utan mest var till för att ge filmen mer actionkänsla än den har i allmänhet. Personligen anser jag att zombiefilmer inte skall vara ogenomtänka actionfilmer, där varje scen är mest till för att ge publiken krutstänk och blod som skvätter, utan mer visa människornas desperation och kamp mot de odöda. Att sträcka sig så långt är kanske att be om för mycket av Day Of The Dead.

Omdöme:

Day of the Dead är ingen dålig film i sin genre, långt ifrån den sämsta, men också lika långt ifrån de bästa. Att de valde att sno namnet rakt av från George Romero var antagligen mest för att få mer PR, eftersom likheten med orginalet är nästan obefintlig. Om man vill ha en stunds halvläskig zombieunderhållning så är filmen helt okej, men om man förväntar sig en film värd sitt namn så kommer man bli besviken. 6.5/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online