Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

söndag, maj 18, 2008

Renaissance (2006)

Regi: Christian Volckman
Genrer/Teman: Animation / Thriller / Sci-Fi / Cyberpunk
Cast: (Engelsk dubbning) Daniel Craig, Catherine McCormack, Romola Garai, Jonathan Pryce, Ian Holm, Rick Warden
IMDB

Trailer


Handling:

I ett Paris år 2054 är alla människor övervakade av myndigheterna, och ett megaföretag vid namn Avalon har vuxit fram i staden. Företaget har ett gigantiskt byggnadskomplex mitt i staden, och de leder all forskning inom medicin, skönhet och botemedel, allt för mänsklighetens bästa (iallafall framställer de sig så för allmänheten...).
En av deras toppforskare, en ung kvinna vid namn Ilona Tasuiev, kidnappas plötsligt och polisen inleder en undersökning för att hitta henne. Polisen Karas får uppdraget, och på vägen kommer han en mörkläggning på spåren, och snart anledningen till hennes kidnappning. Samtidigt bedriver Avalons egna hi-tech soldater en jakt efter Illona, och de låter inte ens polisen komma i vägen för att nå henne först.


Bedömning:

Äntligen börjar animerade filmer som inte är för barn, eller från japan komma ut på marknaden. Renaissance är en mörk, film noir-liknande thrillerhistoria med starka drag av sci-fi och cyberpunk. Polisen Karas har t ex cybernetiska inplantat som gör att han kan ha direktkontakt med sambandscentralen hos polisen, och allt han ser visas på deras skärmar.
Grafiskt sett är den helt i svartvitt med starka kontraster, oftast utan några färgnyanser emellan, väldigt likt Sin City, men här är det så vitt jag vet inte riktiga skådisar som är förlagorna utan datoranimerat hela vägen. Det är väldigt smakfullt gjort, och ser väldigt stilrent ut, speciellt i HD som jag såg den i. Det syns att filmen tagit sina sex år i produktion, och med en så liten budget som 15 miljoner dollar, en spottstyver i filmindustrin.

Renaissance är ett samarbete mellan Frankrike, Luxemburg och Storbritannien, och har dubbning på både engelska och franska. Det var den engelska varianten jag såg, och den har stora namn som Daniel Craig, Ian Holm med flera som gör ett bra jobb med sina röster.
Musiken är stämningsfulla symfonikompositioner, sitter där den ska.


Storyn är spännande, det är ganska enkelt att hänga med i handlingen. Jämfört med japansk anime som kan bli väldigt flummiga och svåra att förstå vid första titten, så är dramaturgin och berättandet mer i västerländsk stil och mer lättförståelig. I grund och botten är detta en klassisk noir-thriller, med inslag av sci-fi, cyberpunk och drama.


Omdöme:

Renaissance är en film som jag tror passar alla som gillar thrillers, med en historia som inte är glasklar från första stund, utan utvecklar sig mer under tiden, och även har en liten twist. Storyn är kanske inget nytänkande men tillräckligt intressant. Det som gör Renaissance till ett litet konstverk i sig är helt klart den snygga animationen, speciellt med en så liten budget. 8/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online