Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

torsdag, maj 01, 2008

Tooth & Nail (2007)

Regi: Mark Young
Teman: Post-Apokalyps / Thriller
/ Kannibalism
Cast: Nicole DuPort, Rider Strong, Michael Kelly, Alexandra Barreto,
Robert Carradine, Michael Madsen, Vinnie Jones mfl

IMDB
Trailer (länk)

Handling:

Några år in i framtiden tar oljan slut, snabbare än vad någon kunnat förutse. Resultatet blir att samhället som det ser ut idag, upphör att existera. Alla transporter, all el försvinner och människornas högsta prioritet blir att hitta mat. Detta leder till att folket i staden filmen utspelar sig i vandrar söderut i förhoppning att hitta föda i nordamerikas mer bördigare delar. Maten räcker naturligtvis inte till, och i desperation för överlevnad slåss människor för maten vilket resulterar i blodbad.

Detta är vad vi får reda på i inledningen av Tooth & Nail, men är inget man får se i filmen. Istället befinner vi oss i en folktom stad, där stora byggnader står som spökhus och vägarna är översållade med stillastående bilar, som om folk flytt hals över huvud.


Efter inledningen möter vi ett par personer som är ute och kollar omgivningarna och stöter på en medvetslös kvinna och en död man, och skymtar även någon som springer från platsen. De beslutar sig för att ta med kvinnan till ett sjukhus, där de tillsammans med en grupp andra människor bosatt sig. Vatten är en bristvara, och den enda maten de har är konserver, och elektricitet är något som sedan länge är försvunnet.

Efter ett tag vaknar den unga kvinnan som heter Nova till liv, och blir en del av gruppen, som för övrigt har stora spänningar och konflikter. Gruppen styrs av en mer eller mindre självutvald ledare som kallas för "The Professor", som antagligen styr för att han anses vara den mest bildade av dem, dock inte utan protester från ett par andra medlemmar.

En natt försvinner professorn och lämnar endast blodiga spår efter sig. De andra blir panikslagna, och efter ett tag visar det sig att det finns andra människor i staden som är ute efter dem. Nova berättar att hon flytt från just dessa män, en grupp brutala mördare som kallas "Reavers". De påminner lite om vildar, klär sig ociviliserat, är ganska fåordiga och ser allmänt onda eller galna ut. Det framkommer snart att de har gått från att desperat leta föda till att döda och äta andra människor som kommit i deras väg.

De har ont om vapen, och sjukhuset är stort och lätt att ta sig in i, så Reavers tar sig in och dödar gruppens medlemmar, en i taget varje natt. Nu måste de kvarvarande försöka klara sig ur situationen på något sätt, stanna kvar och gömma sig, eller fly. Bägge alternativen verkar dock ganska hopplösa..


Bedömning:

Det som fick mig att bli nyfiken och se denna film är att Michael Madsen och Vinnie Jones var med i den, då de är kända i stora Hollywoodproduktioner. Deras roller i Tooth & Nail är dock ganska små, så de fungerade antagligen mest som dragplåster då de inte spelar personer med någon speciell personlighet. Huvudpersonerna med (för mig) okända skådespelare är däremot bra porträtterade, de upplevs som genuina personer med olika karaktärsdrag.

Filmen är en lågbudgetskräckis från bolaget After Dark Films, som anordnar After Dark Horror Fest där Tooth & Nail ingår i en samling bugdetrysare. Troligen kommer den aldrig bli känd här i Sverige, och kanske inte ens släppas här på DVD, men det finns många andra filmer jag hellre hade önskat aldrig kommit ut här.

Man har med små medel lyckats med den ödesmättade stämningen i filmen, staden känns verkligen övergiven, tom och tyst. Bakgrundsmusik används ganska sparsamt, så dialog är ofta det enda som hörs, vilket ger både en verklighetskänsla och en känsla av billig produktion. Specialeffekter finns det ingenting av alls, utan allt är skapat med hjälp av kameratricks och make up. Hellre det än att ösa på med billiga datoranimationer som annars är vanligt i lågbudgetfilmer som försöker vara mer än de egentligen är.

Tempot i filmen är ganska långsamt, inga scener är speciellt intensiva även om det finns några spännande scener när Reavers är ute efter huvudpersonerna. Sammanfattat är filmen en "sleeper", med lite för lågt tempo för sitt eget bästa.
Själva huvudtemat i filmen är ganska bra, men jag tycker man kunde utnyttjat det lite bättre för mer variation. I stort sett är sjukhuset den enda platsen filmen utspelar sig i. Man har dock lyckats med att skapa en känsla av tomhet och övergivenhet.

Omdöme:

Tooth & Nail är en sevärd film, om än med lite väl lågt tempo. Den passar dock bra en mörk kväll när man inte är upplagd för en intensiv upplevelse, utan mer vill ha en mysrysare. Den är även tänkvärd, får en att inse hur bräcklig civilisationen egentligen är.
Förväntar man sig i förväg inga stora prestationer av Michael Madsen och Vinnie Jones, så är den en helt okej film, värd att se iallafall en gång. 6/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online