Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

torsdag, maj 01, 2008

Hardware (1990)


Regi: Richard Stanley
Genrer/Teman: Post-Apokalyps / Thriller / Cyberpunk
Cast: Dylan McMermott, Stacey Travis, John Lynch, William Hootkins
IMDB

Trailer:


Handling:

I en krigshärjad framtid med ökensand, ruiner och höga strålningshalter lever människorna i en nedgången stad och försöker överleva så gott de kan. Resurser är knappa, och de ökenvandrare som vågar sig ut i ödemarken letar efter användbart skrot säljer det inne i staden till intresserade.

Just en sådan ökenvandrare hittar ett huvud och en hand från en robot som han säljer till en skrothandlare, och filmens huvudperson hittar och köper dessa delar för att ge bort till sin flickvän som gör konst av skrot. Vad ingen känner till är dock att dessa delarna tillhör en avancerad krigsmaskin kallad M.A.R.K. 13, och att ta in dem i staden är ett stort misstag.


Bedömning:

Hardware är ett mer eller mindre bortglömt stycke film som faktiskt är ett litet guldkorn för dem som gillar post-apokalyptisk stämning och inte enbart gillar påkostade Hollywoodproduktioner.

Filmen är från England, och har Dylan McMermott i en av huvudrollerna (senare känd från tv-serien Advokaterna), Iggy Pop som en lokal radio dj, Lemmy från Motorhead i en liten biroll som taxichaufför, och Carl McCoy från Fields of the Nephilim som ökenvandraren i början av filmen. Kort sagt, en ovanlig samling cameos!

Visuellt går i stort sett hela filmen i rött och orange, vilket ger känslan av en temperaturmässigt het och annorlunda framtid där naturen är helt förstörd av kärnvapen eller liknande. Man får se lite av öknen i början, och även lite från den nedgångna staden filmen utspelar sig i. Större delen utspelar sig i lägenheten hos den ovetande unga kvinnan Jill, som fått robotskallen från öknen av sin pojkvän Moses (McDermott).



Förutom det uppenbara post-apokalyptiska temat finns även inslag av cyberpunk i det visuella. Användning av elektronik verkar vara utspritt i staden, trots all förstörelse, och Moses har en cybernetisk hand för att nämna ett par detaljer. Själva mördarroboten M.A.R.K. 13 är hyfsat välgjord och ser ganska skrämmande ut, speciellt i jämförelse med många andra filmer.

Musiken består mest av alternativ elektronisk pop och rock, inte den vanlig mainstreammusik som är vanligt i större filmer. Den känns passande till den dystra visuella stilen, och bidrar till stämningen.


Omdöme:

Hardware är en mindre känd eller påkostad film, men den är välgjord och sevärd. Dock tycker jag man kunde fått se lite mer av staden den utspelar sig i, eftersom mer än hälften av den utspelar sig i lägenheten där den snygga Jill bor. Bortsett från detta får man en mörk och spännande upplevelse, men jag tror inte filmen tilltalar alla personer. Om ni lyckas hitta den någonstans (den kan vara ganska svår att få tag i), ge den ett försök! 7/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online