Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

onsdag, maj 14, 2008

The Terminator (1984)

Regi: James Cameron
Genrer/Teman: Action / Sci-Fi / Thriller
Cast: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Lance Henriksen, Earl Boen
IMDB

Trailer


Handling:


År 2029 är jorden ödelagd av kärnvapenkrig orsakade av den självmedvetna datorn, SKYNET. Människorna är decimerade till ca 3 miljoner och för ett desperat krig mot Terminators, en robot med eller utan mänsklig förklädnad.
SKYNET skickar just en sådan här terminator (Schwarzenegger) tillbaka i tiden till 1984 för att mörda rebelledaren John Connors mamma Sarah (Hamilton), innan John ens har fötts. Människorna lyckas skicka en man (Biehn) strax efter för att förhindra att terminatorn lyckas. Att förstöra en Terminator är dock inte det lättaste, då en sådan inte kan känna varken smärta eller känslor, och inte kommer låta något stå i vägen för sitt uppdrag.

Terminatorn söker systematiskt upp alla Sarah Connor i telefonkatalogen och likviderar dem en efter en, och filmens hjärtinna börjar förstå att hon snart står på tur, precis som polisen som utreder morden. Nu är frågan vem som kommer hitta henne först, Terminatorn eller hennes beskyddare från framtiden?


Bedömning:


The Terminator är en film jag känner nästan lika bra som baksidan av min egen hand. Lustigt nog såg jag Terminator 2 innan denna, och sen jag såg den nån gång runt 1994-95 har jag sett den många gånger.

Filmen är en av de mest kända klassikerna, och gjorde Arnold Schwarzenegger till en stor stjärna. Det som jag tror gav The Terminator den stora framgången är framförallt det genomtänkta manuset, skrivet av James Cameron. I filmen får man tidigt stifta bekantskap med den unga Sarah Connor, som lever ett enkelt liv som vem som helst. Innan filmen är slut och hon fått reda på sitt stora ansvar och öde från Kyle Reese från framtiden, så har hon förvandlats till en stark kvinna.


Visuellt är Terminator en väldigt mörk film med få scener i dagsljus, men kameraarbetet är genomtänkt rakt igenom. Trots att filmen hade en väldigt liten budget även för sin tid, så har man lyckats skapa en övertygande atmosfär. Detta var innan datoranimationer kom in i filmvärlden, så allt är gjort med enkla knep som belysning och även med stop-motion som användes för animationer förr. Denna stil är dock lite föråldrad och inte helt realistisk pga de ryckiga rörelserna, men det kan man ha överseende med.

Filmen gav även upphov till en egen subgenre, Tech Noir, uppkallad efter en nattklubb i filmen och baserat på filmens mörka stil och högteknologiska innehåll. Man kan även ana vissa dragningar åt cyberpunk och post-apokalypshållet, även om dessa teman inte är överhängande.

Ljudet är mycket bra för att vara en såpass gammal film, och nyutgåvorna har förbättrat surroundljud som piffar upp upplevelsen. Musiktemat till Terminator är numera även den en klassiker, och fortfarande ett av mina absoluta favoriter inom filmmusik. Soundtracket sitter perfekt till bilden. Ljudeffektern är även de bra, speciellt actionscenerna låter kanon. Detta är en film som helst ska spelas på hög volym :)


Omdöme:

Jag försöker vara så opartisk som möjligt i mitt betyg, trots att detta är en av mina absoluta favoritfilmer. Handling, bild, ljud och skådespelarinsatser är ändå på topp, och det är lätt att förstå att The Terminator är en riktig klassiker som tål att ses om både en och två gånger. Trots att det har många år på nacken har den åldrats med värdighet. Har man inte redan sett den bör den verkligen inte missas! 9,5/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online