Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

torsdag, maj 01, 2008

The Mist (2007)


Regi: Frank Darabont
Genrer: Thriller / Skräck / Sci-Fi /Drama
Cast: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Andre Braugher, Toby Jones mfl

IMDB

Trailer


Handling:

En mystisk dimma drar ner från bergen och innesluter en hel liten stad och dess invånare. En grupp människor grupperar sig i den lokala mataffären för skydd då dimman är så tät att de inte kan se mer än ett par meter framför sig. Ganska snart visar det sig att farliga och mystiska varelser döljer sig i dimman, och de dödar mer än gärna människor...

Inne i butiken blir folk mer och mer uppskrämda och desperata efter ett svar till vad som pågår, och till en lösning för hur de ska överleva. Snart uppstår två grupperingar bland människorna: den ena och största gruppen tyr sig till en galen kvinna som är en religiös fanatiker, och resten av dem är de som själva försöker resonera logiskt och komma på hur de ska ta sig därifrån levande.

Efter några timmar inne i butiken börjar dock gruppen inse att hotet är minst lika stort från de andra människorna som leds av den galna kvinnan, som från de mystiska varelserna som gömmer sig i dimman...


Bedömning:

Filmen är baserad på en novell av Stephen King, en ibland många berättelser skriven av honom som filmatiserats. I mitt tycke så är denna filmen en av de bästa jag sett som baserats på hans historier, de flesta har blivit halvdana filmer anpassade för amerikansk tv från början. Så är dock inte fallet med The Mist, som innehåller allt från en krypande atmosfär, en studie i hur sjukt människor kan agera i pressande nödsituationer, ödesmättad stämning och välgjorda specialeffekter. Några scener är även ganska visuellt grova, när någon får sätta livet till på mer eller mindre blodigt sätt.

Precis som i många av Kings berättelser, så fokuserar inte The Mist på enbart det övernaturliga eller oförklarliga, utan även på det hemska som döljs i människans psyke. Resultatet blir en obehaglig stämning i scenerna mellan den religiösa lynchmobben och gruppen människor som försöker hitta en lösning på ett logiskt vis.

Vad som skapat den tjocka dimman och varelserna ges lite till svar på. Vi får vissa lösa trådar av vad som orsakat det, men inga uppenbara svar. Förklaringen till dimman som ges i filmen är dock egentligen det enda som knyter an filmen till science fiction, men gör storyn mer spännande. Hade man inte getts någon som helst förklaring så hade inte filmen fått samma djup enligt mig. Ovissheten i kombination med det man faktiskt ser i filmen gör att det känns som att jordens undergång mycket väl är på gång.


Persongalleriet är ganska stort, även om filmen fokuserar på en man vid namnet David Drayton och hans lilla son. Man förstår ganska snart att folk kommer dö på löpande band, på ett eller annat sätt...vissa av skådespelarinsatserna är mycket bra, speciellt från Marcia Gay Harden som spelar den störda religiösa kvinnan. Hon är en väldigt färgstark karaktär som framstår som det största hotet mot personerna man sympatiserar med. Man får verkligen starka hatkänslor mot denna kvinna och hennes galna åsikter!

Specialeffekterna är välgjorda, speciellt för att vara en Stephen King-filmatisering. Varelserna som döljer sig i dimman är CGI, men ser sällan datoranimerade ut utan snarare verkliga. Vissa filmer med en bra story som t ex I Am Legend faller på taskiga specialeffekter, men i The Mist smälter de in bra i sammanhanget.


Omdöme:

The Mist är en av de bästa filmer jag sett som baseras på en berättelse av Stephen King. 1408 är den som på senare år fått mest uppmärksamhet för detta, men jag tycker The Mist griper tag i en ännu mer.

Att den innehåller flera olika element för att påverka sinnesstämningen hos tittaren gör att den känns varierande och inte blir för enformig, trots att den till största delen utspelar sig på samma plats. Filmen fick mig att tänka en del på hur människor snabbt kan förändras när de blir utsatta för ett okänt hot och söker trygghet hos en stark ledare. Jag tror mycket väl att en liknande situation skulle kunna uppstå i ett pressat läge om man förflyttar karaktärerna till verkligheten.

The Mist är mycket rekommenderad! 9/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online