Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

söndag, juni 01, 2008

Ghosts of Mars (2001)

Regi: John Carpenter
Genrer/Teman: Sci-Fi / Skräck / Action
Cast: Natasha Henstridge, Ice Cube, Jason Statham, Clea Duvall, Pam Grier, Joanna Cassidy
IMDB

Trailer


Handling:

200 år in i framtiden har människan koloniserat delar av planeten Mars, och i en liten gruvstad sitter den ökände brottslingen Desolation Williams (Ice Cube) fängslad och väntar på att transporteras för att ställas inför rätta. En grupp poliser kommer dit för att hämta honom, men upptäcker att något fruktansvärt hänt i den lilla byn då de endast hittar ett fåtal lemlästade lik, men resten av befolkningen är försvunnen.

Efter att ha hittat polisens arrest med några överlevande får de reda på att byns befolkning blivit besatta av Mars tidigare invånare, som nu vill driva bort människorna från deras planet. Polisstyrkan måste nu samarbeta tillsammans med de kriminella för att lyckas ta sig levande därifrån...


Bedömning:

John Carpenter är något av en legend inom skräckfilmssammanhang, och Ghosts of Mars är ingen film som anses vara något av hans bästa verk, något jag håller med om. Den är dock inte dålig, jag kommer förklara varför.

Filmen börjar ganska spännande när poliserna anländer till den lilla gruvstaden och försöker leta efter någon att fråga om vart Desolation Williams sitter fängslad, men bara hittar blod, lik och underliga "konstverk" bestående av diverse vassa föremål som plockats ihop till små prydnader.

Under filmens början känner man verkligen av den krypande stämning som Carpenter brukar vara bra på, men tempot ökas sakta men säkert på under filmens gång och utvecklas från sci-fi skräck till mer av en renodlad actionrulle. Det är här jag lite tycker Ghosts of Mars spårar ur, för hade man hållt ett lägre tempo under hela filmen eller valt ett annat tillvägagångssätt för striderna under slutet av filmen så hade spänningen bevarats rakt igenom. Den blir nästan lite löjlig, speciellt när de besatta människornas "ledare" gör entré och försöker se mest skrämmande ut av dem alla. Dock så slutar inte filmen riktigt när man tror att den är slut, vilket alltid är en trevlig överraskning.


Det som glänser mest i Ghosts of Mars är det visuella enligt mig. Eftersom hela filmen utspelar sig på Mars är i stort sett alla scener i starka rödtoner, och dessutom under nattetid. Det hela ger en suggestiv och läskig miljö som känns långt ifrån vår egen planet.
"Spökena" som filmen handlar om syns nästan inte alls i filmen, utan det är människorna de tar över som får stå som monster. De besatta människorna beter sig lite som en efterbliven pundare till en början, sedan börjar de smycka sina kroppar genom att skära mönster i huden, riva med naglarna och tillverka närstridsvapen av vad de kan komma över. De ser mer äckliga än skrämmande ut i mitt tycke, men det funkar.

Specialeffekter finns det inte så värst mycket av i filmen, men det är gott om blod och kroppsdelar som flyger, mycket trevligt.

Skådespeleriet är ok, ingen av rollerna kräver någon större insats, och ingen av dem känns som en katastrof heller. Jason Statham är lite smårolig som en äkta mansgris, och Ice Cubes karaktär känns sympatisk trots sin hårda attityd.

Musiken är skapad av John Carpenter själv, då han ofta skriver manus, regisserar samt skriver musiken till sina filmer. Soundtracket är en blandning av bluesrock med elektroniska inslag och går även att lyssna på även när man inte ser filmen. Det är roligt att Carpenter vågar sticka ut lite och inte välja de vanligaste alternativen för filmmusik, symfoni eller blandade låtar av etablerade artister.

Omdöme:

Ghosts of Mars hade kunnat bli en riktigt spännande rymdskräckis om man hade följt konceptet från början till slut, men istället förvandlas filmen till en actionslaktfest utan känsla. Den har dock genomgående en krypande stämning, snyggt foto och bra soundtrack som räddar den. Ghosts of Mars är ingen dålig film, men den hade kunnat varit bättre. Vilket betyg man vill ge den är lite beroende på om man bedömer den som en skräckfilm eller som en actionfilm, och jag valde det förstnämnda, vilket ger den 7.5/10.

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online