Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

lördag, juni 07, 2008

28 Days Later (2002)

Regi: Danny Boyle
Genrer/Teman: Drama / Post-Apokalyps / Skräck / Zombies
Cast: Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson, Megan Burns, Christopher Eccleston mfl
IMDB

Trailer


Handling:

Någonstans i London i början av 2000-talet bryter sig en grupp djurrättsaktivister in i ett labb där man experienterar på apor, och släpper dem fria. Aporna har smittats med ett fruktansvärt virus som orsakar extremt raseri och vrede, och aktivisterna i labbet blir snabbt överfallna av aporna.

28 dagar senare...

På ett sjukhus vaknar en ung man vid namn Jim (Cillian Murphy) upp ur sin koma efter en olycka där han blivit påkörd av en bil. Han ligger helt naken, och på sjukhuset är det knäpptyst, inte en människa någonstans. Överallt är det stökigt och skräpigt, och det ser ut som alla människor lämnat platsen i all hast. Ute på Londons gator ser det likadant ut, skräpigt, tomma bilar överallt, tomt och helt öde och inga människor någonstans. På anslagstavlor i staden sitter det lappar på försvunna människor vars familjer letar efter.

I ett försök att få grepp om situationen går Jim in i en kyrka för att leta efter överlevande, men hittar bara döda kroppar och en otrolig stank. Plötsligt uppenbarar sig prästen i kyrkan, men något är fel på honom; han väser underligt, rör sig ryckigt och anfaller plötsligt Jim som flyr och lyckas stänga dörren bakom sig. Han springer från platsen och får några andra människor efter sig med samma symptom som prästen. Plötsligt dyker ytterligare två figurer upp som säger åt honom att springa allt vad han kan, medan de sätter eld på Jims förföljare med molotovcocktails. När de nått säkerhet för stunden visar det sig att det är en ung man och en kvinna som räddat honom. De berättar en hemsk historia om en epidemi som blixtsnabbt spridit sig över London och förvandlat de livrädda människorna till blodtörstiga vildar, och att alla som inte hunnit evakueras antingen är smittade eller döda. Nu börjar kampen för överlevnad, och för att komma på vad de skall göra med sina liv utan framtid...

Bedömning:

28 Days Later är vad man skulle kunna kalla en ny vinkling av det klassiska zombietemat, och gjort med små medel. De smittade människorna i den här filmen är egentligen inte zombies då de inte äter människor, utan deras enda drift verkar vara att döda alla "normala" människor genom ett blint raseri. De går inte heller som sengångare, utan springer som elitlöpare när de vittrar jakt, och verkar inte heller nämnvärt känna smärta. Jämfört med "vanliga" zombies är dessa faktiskt mycket mer skrämmande.

Något som 28 Days Later fick mycket uppmärksamhet för då den släpptes var att storslagna vyer över klassiska platser i London visas utan något synligt liv någonstans, vilket borde vara ganska svårt att genomföra i en av Europas största städer som aldrig sover. Svaret är att filma tidiga mornar innan rusningen drar igång, och retuschera bort resten på digital väg. Resultatet blir en skrämmande övertygande bild av ett övergivet London.


Filmen är för övrigt fotad med ganska billig (dålig) kamera, så även om den finns släppt på Bluray finns det inga chanser till en bild i äkta HD, vilket är lite synd. Detta kan visserligen vara medvetet från Boyles sida, då det ger en autentisk känsla, men ändå.

Ljudet är däremot bättre i förhållande till bilden, och musiken är mycket bra och består av korta stycken instrumental rock, som går från långsam takt och ökar i spännande scener för att driva upp tempot.

Skådespelarna är samtliga från storbritannien, så de är inte är relativt okända ansikten, iallafall för mig. Om det är positivt eller negativt är upp till var och en att avgöra, men i mitt tycke funkar en sådan här film bättre med mindre kända ansikten i rollerna jämfört med Hollywoods elit.

Omdöme:

28 Days Later är en film som sticker ut ur mängden pga sina unika bilder av ett öde London, och ställer frågor om hur man ska överleva när samhället har rasat samman, samt hur människans moral snabbt kan förändras när förutsättningarna för överlevnad har ändrats.

Den dystra och tidvis panikartade stämningen gör filmen till en trovärdig historia som tål att ses många gånger. Det enda jag egentligen kan klaga på är att bildkvalitén kunde varit lite bättre, färgerna är lite bleka och skärpan är inte den bästa pga billig teknik. Rekommenderas starkt! 9/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online