Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

söndag, juni 22, 2008

The Ruins (2008)

Regi: Carter Smith
Genrer/Teman: Skräck / Thriller

Cast: Jonathan Tucker, Jena Malone, Laura Ramsey, Shawn Ashmore, Joe Anderson

IMDB

Trailer


Handling:


Fyra amerikanska ungdomar är i slutet av en solsemester i Mexico, och när de får möjligheten att kolla in en arkeologisk expedition vid en gammal pyramid, kan de inte tacka nej. Platsen finns inte utmärkt på kartan, så det skulle bli en upplevelse inga andra turister tidigare sett.

Väl där stöter de på några hotfulla män ur lokalbefolkningen, och helt plötsligt skjuter de ihjäl sällskapets vägvisare. I panik flyr ungdomarna upp på pyramiden där de hittar arkeologernas tält, men byborna stannar kvar nere på marken och slår läger för att vänta ut dem. De hittar ingen av arkeologerna till en början, men beslutar sig för att ta sig ner i pyramiden då de hör en mobiltelefon ringa nedifrån, eftersom deras egna inte har någon mottagning.

Snart börjar de förstå varför de inte tillåts lämna pyramiden, och att byborna inte är det största hotet mot dem...

Bedömning:

The Ruins är en amerikansk skräckfilm som lite skiljer sig från mängden bland andra skräckisar där ungdomar alltid råkar illa ut. Istället för att använda sig av billiga knep som ska skrämma tittaren eller förlita sig på visuellt äckel, så byggs spänningen här upp med hjälp av ovisshet och paranoia för karaktärerna. Det finns visserligen ett par köttiga scener, men ingenting som är värre än andra skräckfilmer.

Tempot är inte så värst snabbt i filmen heller, då The Ruins är en krypande psykologisk rysare om något. Långtråkig känns den dock inte.


Karaktärerna känns lite tunna, man får inte reda på speciellt mycket om dem varken i början eller under filmens gång, men det känns inte som att det är så viktigt i det här fallet.

Filmens stora nackdel enligt mig är själva grunden till skräcken i filmen, dvs filmens "monster". Jag ska inte avslöja här vad som jagar ungdomarna i filmen, men det kändes lite väl löjligt i mitt tycke. Hade man valt bort ett par detaljer i filmen så hade den blivit mer seriös. Som ett plus kan man å andra sidan se att The Ruins vågar sticka ut lite ur mängden och inte följa en "standardmall".

Omdöme:

The Ruins känns lite som en frisk fläkt i den annars uttjatade skräckgenren i Hollywood, men faller på några löjliga detaljer. Gillar man psykologisk skräck så funkar den antagligen bra ändå, men det är ingen film man varken hoppar högt i soffan av eller ser en gång till. 7/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online