Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

söndag, juli 06, 2008

The Happening (2008)

Regi: M. Night Shyamalan
Genrer/Teman: Thriller / Drama

Cast: Mark Wahlberg, Zoey Deschanel, John Leguizamo, Ashlyn Sanchez, Betty Buckley mfl

IMDB
Trailer:


Handling:


Filmen börjar med en scen i Central Park i New York där allt först ser ut som vanligt, men där plötsligt ett antal personen fryser till och står blick stilla, och strax därefter tar en student på en parkbänk fram en penna och hugger sig själv i halsen. I en bilkö stannar plötsligt alla bilar och en polis tar fram sin pistol och skjuter sig i huvudet, och en efter en tar personer i närheten upp den och följer polisens exempel. På en byggarbetsplats börjar byggarbetare hoppa över kanten och slå ihjäl sig mot marken. Vad är det som händer?


I en skola möter vi NO-läraren Elliot Moore (Wahlberg) som kallas till ett möte med skolans personal, där de informeras om att det varit någon slags terroristattack i Central Park. Elliot bestämmer sig snabbt för att lämna staden med tåg, tillsammans med sin fru (Deschanel), sin vän och lärarkollega Julian (Leguizamo) och hans dotter Jess. Ombord på tåget får de reda på att flera attacker skett runt omkring i området, och även vid deras destination.
Tåget stannar och släpper av samtliga passagerare i en liten småstad ute på landsbygden, och tillsammans med flera andra flyende människor försöker de förstå vad som händer och vart de ska ta vägen för att överleva, då attackerna är utspridda över ett stort område.
Bedömning:

The Happening är den senaste filmen från regissören M. Night Shyamalan, och precis som hans tidigare filmer är denna annorlunda jämfört med det mesta som kommer från Hollywood. Den har inte kommit till Sverige än, men jag misstänker att den inte kommer bli en succé på bio här just av anledningen att den är lite annorlunda.
Istället för högt tempo, storslagna specialeffekter och överspelade karaktärer så känns The Happening väldigt verklighetstrogen med sin krypande paranoia och trovärdiga människor. Varken Elliot eller hans fru Alma framställs som några typiska hjältar eller offer, utan mer som vanliga människor som råkar ha en dålig period i deras äktenskap pga en händelse Alma inte vill berätta om för sin man.

Det som gör att Elliot sticker ut lite bland de andra är att han råkar vara NO-lärare, och försöker använda sina vetenskapliga kunskaper för att komma på vad det är som händer, eftersom både myndigheter och allmänheten i början av filmen inte har en aning om vad som orsakar massjälvmorden.
Som sagt har filmen inga häftiga specialeffekter, men dock en del visuellt äckel som fyller en funktion, och inte finns där enbart för sakens skull. Musiken och ljudet sticker inte heller ut på något sätt. Handlingen, den mystiska och paranoida stämningen är dock det som gör att filmen är sevärd och att den sticker ut ur mängden.

Omdöme:

The Happening följer M. Night Shyamalans modell som han tidigare gjort sig känd för genom Signs, Sjätte Sinnet, The Village mfl. Han har fått blandad kritik för att han vågar vara annorlunda, och denna filmen är nog inget undantag. Vill du ha en spännande stund med krypande spänning och ovisshet framför dig, så se The Happening. Rekommenderas! 8/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online