Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

tisdag, juli 22, 2008

Doomsday (2008)

Regi: Neil Marshall
Genrer/Teman: Post-Apokalyps / Action / Sci-Fi / Thriller / Kannibalism
Cast: Rhona Mitra, Bob Hoskins, Craig Conway, Malcolm McDowell mfl
IMDB

Trailer

Handling:

I Glasgow, Skottland sprider ett dödligt och väldigt smittsamt virus sig, och dödar de infekterade efter kort tid. För att skydda södra Storbritannien sätter Engelska regeringen upp en enorm mus tvärs över ön och stänger ute hela den smittade befolkningen. Alla som närmar sig muren blir dödade av militären eller av de automatkanoner som vaktar, och Skottland lämnas åt sitt eget öde.

London år 2035: Reaperviruset upptäcks i London, efter att först ha isolerats innanför muren i Skottland. Miljontals människor riskerar att smittas och dö, och ett botemedel måste hittas omedelbart. Det enda stället där det kan tänkas finnas är i zonen i norr, så makthavarna sätter ihop en insatsstyrka som beger sig dit för att hitta viruset. De vet varken vad som kommer möta dem, vart de skall leta efter ett botemedel, eller om de överhuvudtaget kommer hitta något, men misslyckas de riskerar London eller hela England att utrotas av viruset...

Bedömning:

Doomsday är en film jag väntat länge på, och som verkade intressant delvis pga att den för en gångs skull inte är från Amerika. Även rollistan är intressant med en del välkända ansikten.

Det som imponerar mest i Doomsday är miljöerna. Framtidslondon är mörkt och dystert, och innanför muren i Skottland ser det verkligen ut som civilisationen försvunnit för längesen, nedgånget och smutsigt. Filmen bygger främst på action, och det finns en del snygga och intensiva actionscener, men ingenting som man inte sett förut. Miljömässigt är det även stora kontraster, från nämna London anno 2035, Skottland i ruiner och även ett neo-medeltidssamhälle.

En av de första intrycken jag fick när jag såg filmen var att det var en blandning av 28 Days Later (viruset), Escape From New York (isolerad laglös stad) och Mad Max (biljakt med utsmyckade och modifierade bilar). Dock kan jag inte påstå att Doomsday är bättre än någon av dessa.

Det sparas inte på ljudeffekter, och musiken är häftig med elektroniskt blandad med stråkar. Skådespelarinsatserna är inget man höjer på ögonbrynen över, de gör sitt jobb men inte så mycket mer.

Omdöme:

Doomsday är i grund och botten en actionrulle med häftiga miljöer, effekter och en liten portion humor. Personligen tycker jag att första delen av filmen var mest spännande, sedan försvinner thrillerkänslan och den utvecklas till mer renodlad action som rullar på av sig själv, utan någon större spänning. Den känns ändå lite fräsch jämfört med amerikansk action, och duger gott som tidsfördriv men inte så mycket mer. 7/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online