Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

tisdag, juli 15, 2008

Body Snatchers (1993)

Regi: Abel Ferrara
Genrer/Teman: Sci-Fi / Skräck / Thriller
Cast: Gabrielle Anwar, Terry Kinney, Billy Wirth, Christine Elise, Meg Tilly, Forrest Whittaker
IMDB

Trailer


Handling:

Tonåringen Marti flyttar till en liten militärbas i Alabama med sin pappa, styvmamma och styvbror till pappans nya jobb som kemikalieinspektör. Livet på basen är ganska tråkigt för en ung tjej, men snabbt träffar hon dottern till basens general, och en ung helikopterpilot som hon blir intresserad av.

Familjen upptäcker dock snart att något inte är som det ska i militärbasen. Sonen vill inte vara kvar på dagiset för han tycker fröken och de andra barnen är konstiga, basens läkare kommer och pratar med pappan och berättar om flera fall av paranoia, rädsla för familj och vänner bland sina patienter med mera. Folk ändrar helt plötsligt sina vanor och verkar vara både känslokalla och helt personlighetsförändrade. Snart bryter helvetet löst i basen...

Bedömning:

Body Snatchers är den andra remaken av orginalet Invasion of the Body Snatchers från 1956, vilken fick ytterligare en version i The Invasion från 2007. Jag har varken sett orginalet eller den hyllade versionen från 1978, så jag kommer inte göra några jämförelser.
Jag har dock sett denna flera gånger på vhs, och måste säga att den är ganska stämningsfull. Stämningen är ganska lågmäld men växer och blir alltmer krypande ju längre in i filmen man kommer, allt eftersom pusselbitar av handlingen hamnar på plats. Den känns dock lite komprimerad, man kunde gjort filmen lite längre och utvecklat storyn lite mer, men man får ändå reda på allt som krävs för att ge familjen och deras relationer en hyfsat klar bild.


Fotot är ganska snyggt med varma färger och en del snygga vinklar, och musiken är stämningsfull. Skådespelarna gör väl ingen jätteinsats, men de är övertygande nog. Effekterna är från den tiden innan CGI kom in i bilden, på gott och ont. Det finns en del äckliga effekter som är välgjorda, men så finns det ett par övriga som ser ganska b ut, men det går att ha överseende med.

Omdöme:

Body Snatchers är en 90-talsrysare som lyckas förmedla en känsla av paranoia, även om den nyare The Invasion lyckas bättre tack vare ett högre tempo. Den kunde varit lite längre och bättre, men finns många filmer i genren som är betydligt sämre också. Rekommenderas! 7.5/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online