Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

söndag, juli 13, 2008

Eden Log (2007)

Regi: Franck Vestiel
Genrer/Teman: Sci-Fi / Skräck / Thriller
Cast: Clovis Cornillac, Gabriella Wright
IMDB

Trailer


Handling:

En man vaknar upp i en mörk grotta utan något minne av hur han kom dit eller vem han är. Han försöker hitta en utgång samtidigt som han försöker förstå vad som hänt och vad det är för plats han hamnat på. Snart visar det sig att han inte är ensam, både hemska varelser lurar i mörkret precis som en och annan överlevare. Det verkar vara någon sorts underjordisk forskningsstation där något gått väldigt snett...

Bedömning:

Eden Log är en fransk film, men den har engelskt tal, iaf den version jag såg. Filmen börjar med en man som vaknar upp i mörkret, i en lerpöl som han sakta kravlar sig ur för att ta reda på var han befinner sig. Som tittare inser man snart att man förstår lika lite vad som händer som huvudpersonen, allt är ett mysterium. Sakta men säkert kommer olika pusselbitar på plats, men inte förrän i slutet knyts allt ihop så man får en lite klarare bild av vad filmen egentligen handlar om, men inte ens då förstod jag alla detaljer.
Eden log är inte en mainstreamfilm på något sätt, utan mer något av en konstfilm. Fotot är väldigt snyggt i svartvitt, i stort sett filmen igenom. Bara vissa detaljer under få scener har en blek färgton över sig. Det syns att man tänkt igenom hur olika ljuskällor kastar sitt ljus i mörka miljöer, och resultatet blir riktigt läckert. Monstren som lurar i mörkret är bra gjorda och ser ganska äckliga ut, även om man inte ser så mycket av dem.


Även ljudet är mycket bra, speciellt musiken som är en sorts mörk ambient och ljudeffekterna varierar från ruggiga monstervrål till slafsljud. Dialoger är det däremot mindre av, och är egentligen nästan överflödiga. Huvudpersonen säger inte många meningar under filmens gång, istället låter man det visuella tala.

Omdöme:

Eden Log är något för finsmakare av filmkonst och inte för den som vill ha en mysig stund med sin älskade framför teven. Att handlingen kan kännas lite förvirrande kan jag ha överseende med när det är en så stilfull film. 7/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online