Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

torsdag, juli 10, 2008

Jumper (2008)


Regi: Doug Liman
Genrer/Teman: Action / Sci-Fi /Äventyr / Thriller
Cast: Hayden Christensen, Jamie Bell, Rachel Bilson, Diane Lane, Samuel L. Jackson, Michael Rooker
IMDB

Trailer


Handling:

En genetisk anomali gör att en ung kille (Christensen) upptäcker att han kan teleportera sig mellan olika platser han besökt tidigare. Eftersom hans mamma lämnade honom vid 5 års ålder och hans pappa inte bryr sig om honom, så beslutar han sig för att lämna stan och börja ett nytt liv någon annanstans.

Han beger sig till New York, teleporterar sig in i valvet och stjäl pengar, allt utan att lämna ett spår efter sig. Dock kommer en mystisk organisation honom på spåren, men de hittar honom inte förrän 8 år senare, men David lyckas fly.
David beger sig till sin hemstad, möter sin kärlek från unga dagar, och tar med henne på en resa till Rom.


Där träffar han på en annan Jumper och ett par mystiska agenter som försöker döda dem bägge. Snart har David fått reda på att det pågått ett krig i århundraden mellan Jumpers (människor som kan teleportera sig) och Paladins (en organisation som svurit att döda alla Jumpers)...

Bedömning:

Denna gången var det dags att recensera en typisk Hollywoodfilm, och precis så som många andra filmer så bygger Jumper på häftiga effekter och mindre handling. I grund och botten är Jumper en "hjälte träffar tjej, skurkar kidnappar tjej, hjälte räddar tjej"-historia, kryddat med snygga klipp.

Filmen börjar med en kort historia om David och hur han upptäckte sin förmåga, hur han drog från stan samt en mindre introduktion av föremålet för hans kärlek och en rival. Personerna från hans barndom är inga som spelar någon större roll resten i filmen, bortsett från Millie (Rachel Bilson). Sammantaget är handlingen väldigt tunn och det krävs ingen hög IQ för att hänga med i berättelsen, allt som händer visas upp på skärmen för tittaren.

Skådespelarna känns lite mediokra, de levererar utan att överraska på något vis. Lite ömma känslor mellan David och Millie visas i ett par scener, men själva kärlekshistorien utvecklas aldrig riktigt. Även en djupare historia om Paladins och deras verksamhet eller en förklaring till telepatiförmågan hade gett Jumper bättre betyg.

Fotot är det som enda som filmen egentligen bygger på. Stundtals är klippen snabba och många kända sevärdheter i världen visas upp när David teleporterar sig mellan olika platser. Effekterna är dock inget som får en att tappa andan, utan känns som man sett det flera gånger förut. De är dock snyggt genomförda och gör sig klart bäst på en stor skärm.

Omdöme:

Jag hade inga stora förväntningar på Jumper, även om den hypades en del när den hade biopremiär. Det var tur för min del, för även om filmen bjuder på lite häftiga effekter så finns det inte mycket annat under ytan som imponerar. Den duger som lättsmält underhållning en fredagskväll, men är inget jag kommer se om igen. 5/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online