Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

måndag, juli 07, 2008

The Thirteenth Floor (1999)

Regi: Josef Rusnak
Genrer/Teman: Sci-Fi / Thriller
Cast: Craig Bierko, Armin Mueller-Stahl, Gretchen Mol, Vincent D'Onofrio, Dennis Haysbert
IMDB

Trailer


Handling:

Hannon Fuller äger ett företag inom datorvetenskap, och han har upptäckt något mycket viktigt som han skall berätta för sin kollega, Douglas Hall, men hinner bli mördad innan han hinner leverera budskapet. Dock så lämnade han ett meddelande i företagets virtual realityvärld, som är en kopia av 1930-talets amerika, avbildat efter den mördade Fullers barndom, och Douglas ger sig in i världen för att leta efter meddelandet. Simulationen är lika verklig som verkligheten själv, med riktiga människor som har riktiga känslor, skillnaden är att människorna inte vet att de är skapelser i ett datoriserat experiment.

Snart får Douglas polisen efter sig, misstänkt för mordet på sin vän och chef. Själv börjar han bli mer och mer förvirrad över vad som händer, då han inte har något minne av vad han gjorde vid tidpunkten av mordet.
Att hitta meddelandet Fuller lämnat efter sig blir dessutom svårare än väntat då en av simulationens människor smygläst det och vill veta vad det innebär. Douglas närmar sig en sanning som är hårdare än han någonsin skulle kunnat föreställa sig, samtidigt som han måste rentvå sig från mordet...

Bedömning:

För alla personer som sett The Matrix eller liknande sci-fi, så kommer grundidén med The Thirteenth Floor kännas igen, och den kom faktiskt ut innan The Matrix. Filmen är ingen renodlad sci-fi thriller, utan flyter ut över flera olika genrer. Det finns lite drag av romantik, film noir, och det som gör den här filmen speciell - den väcker existentiella och etiska frågor inom datorvetenskapen. Den innehåller även ett par vändningar i storyn som den vakne troligen kommer lista ut, men gör ändå att den inte är så förutsägbar. Handlingen känns väldigt smart och genomtänkt.


Scenerna i nutid utspelas nattetid och ger ett dystert men stämningsfullt intryck, och scenerna i simulationen av 1930-talet är i stark kontrast till övriga filmen, vilket ger den en extra dimension.

Skådespelarna gör en bra insats med flera olika roller, då de har karaktärer i simulationen modellerade efter sina verkliga föregångare, men med andra personligheter.

Omdöme:

Om du är intresserad av filmer som får dig att tänka till lite, och som sätter ett avtryck i dig efter att filmen är slut, så kommer du uppskatta The Thirteenth Floor. Det som skiljer den från andra sci-fi filmer är inte häftiga specialeffekter, utan den djupa och genomtänkta berättelsen, som man kan känna igen i t ex The Matrix och Dark City. Jag rekommenderar den varmt för dem som vill se något som skiljer sig från lätt och ytlig underhållning. 8.5/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online