Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

måndag, juli 14, 2008

Delicatessen (1991)

Regi: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Genrer/Teman: Post-Apokalyps / Drama / Komedi / Surrealism / Kannibalism
Cast: Dominique Pinion, Marie-Laure Dougnac, Jean-Claude Dreyfus, Karin Viard mfl
IMDB

Trailer


Handling:

I en post-apokalyptisk framtid i Frankrike är det ont om mat, jobb och levnadsstandarden är låg. I ett nedgånget bostadshus bor en samling udda personer, och hyresvärden som även har en köttbutik förser dem med färskt kött som har ett tveksamt ursprung...

En kväll kommer en man och söker jobb som fastighetsskötare, en tjänst han får. Han börjar genast med att byta lampor och hjälpa grannarna i huset med allt som behöver fixas, samtidigt som han börjar lära känna slaktarens unga dotter och känslor utvecklas.

Folket i huset är hungriga, och de tidigare fastighetsskötarna har inte blivit långvariga utan har fallit offer för köttyxan...kommer även Louison bli mat åt hyresgästerna, eller kommer slaktaren acceptera hans relation med dottern?

Bedömning:

Detta är en film jag upptäckte efter att ha läst på nätet om olika sevärda filmer, och det var ett litet mästerverk jag hittade. Delicatessen är en svart komedi om människors små vardagsproblem och vanor, människors värme och även desperation i svåra tider. Alla de olika personerna i huset får utrymme i filmen, och alla har de sina egna roliga saker för sig i huset. Ingen vågar egentligen inte gå ut i rädsla för att bli uppätna, så de lever sina liv inomhus hela dagarna. Filmen bygger inte på skämt eller speciellt mycket slapstick, utan mer på absurda situationer och reaktioner, mycket underhållande! Påminner en del om Terry Gilliams filmer faktiskt.

Delicatessen har ett väldigt snyggt foto med varma toner i orangebrunt, och genomtänka vinklar och klipp. Även den svarta humorn har fotot att tacka för detta. Det kan räcka med ett kort klipp på en detalj för att måla upp den vrickade värld som finns i filmen.


Egentligen har den inte speciellt mycket att göra med varken den post-apokalyptiska miljön de lever i eller om kannibalism, det är de speciella små människornas liv som är i fokus. Filmen faller inte heller ned i något speciellt fack, den kan ses som både drama, skräck, thriller eller komedi, eller som en liten blandning av allt på en gång.


Omdöme:

Delicatessen är en sjuk och rolig film som jag tror passar de flesta. Gillar man humor som är lite underfundig och inte så rakt på som annars är vanligt i filmens värld så kommer ni inte bli besvikna! 8/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online