Om bloggen

Välkommen till S.F.C.D.S!
Denna bloggen fokuserar främst på fyra huvudgenrer eller teman inom film: Science-Fiction, Cyberpunk, Dystopier och Skräck.
Läs gärna igenom recensionerna och kommentera!

lördag, juni 21, 2008

Nineteen Eighty-Four (1984)

Regi: Michael Radford
Genrer/Teman: Dystopi / Drama / Thriller

Cast: John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton mfl

IMDB
Wikipedia

Trailer


Handling:


I George Orwells vision från 1949 av hur världen skulle kunna se ut år 1984, möter vi byråkraten Winston Smith som jobbar på Ministry of Truth, med att förfalska och ändra historien, så att regeringen alltid har rätt. Berättelsen utspelar sig i Oceania, en något oklar stat som består av forna Europa, och filmen har sin handling i vad som troligen var London.

Regeringen styrs av Big Brother, en ledare som folket fruktar och älskar på samma gång. Big Brother har absolut makt, bevakar och styr folket överallt, hela tiden. Den enda televisionen som finns är den statliga, med strategiskt utplacerade skärmar i alla hem och på offentliga platser. Konstant spelas det upp propaganda och hjärntvättande budskap, och genom skärmarna bevakas även medborgarna.


Winston får kontakt med en ung kvinna som heter Julia, med vilken han ägnar sig åt förbjudna aktiviteter, dvs sexuellt umgänge. Julia har en personlighet han aldrig har sett hos någon annan han mött, och får honom att inse att det finns mer i livet än vad Big Brother erbjuder. Han skriver om sina tankar i en hemlig dagbok där han beskriver Thought Crime, tankar förbjuda av regeringen. Om den hittas kommer han antagligen att torteras och dödas av The Thought Police, som ser till att ingen börjar med frihetstänkande. I boken beskriver han att om regeringen säger att 1+1 är lika med 3, så är det så, även om man vet att det är fel. Principen går ut på att regeringen bestämmer vad som är sanning och verklighet, oavsett vad man tror sig veta.

Genom Julia får John veta att det finns en hemlig motståndsrörelse, och att de är många som är emot Big Brothers styre. Kommer han och Julias relation att fortsätta och eventuellt störta regeringen, eller kommer de upptäckas av The Thought Police och hjärntvättas på Ministry of Love?

Bedömning:

1984 är alla dystopiska visioners moder, den skrevs i slutet av 1940-talet och var George Orwells mörka vision av framtiden. Idag när tekniken är tillräckligt utvecklad, är den visionen närmare verkligheten än tidigare. Samhället som målas upp i 1984 är inte långt ifrån verkligheten i totalitära diktaturer såsom Nazi-Tyskland och Sovjet, men även vårt samhälle utvecklas oroväckande åt samma håll. Det är pga den nyss framröstade FRA-lagen om massavlyssning som jag bestämde mig för att recensera den här filmen, som jag faktiskt såg för så sent som ett par månader sedan.

Åter till filmen. 1984 är en mycket mörk och dyster film, människorna lever utan mänsklig närhet, de lever fattigt och i nedgångna kvartér. De enda glädjeämnen arbetarna har är sprit och cigaretter som säljs av regeringen, och sex är en förbjuden handling. Riktig mat och en hyfsad levnadsstandard är bara för regeringens medlemmar.

Ute i världen pågår ett ständigt krig mot andra stora stater, eller gör det verkligen det? Man kan inte vara säker på vad som är sanning, eller regeringens sanning i 1984.


Tempot i filmen är ganska långsamt, då filmen är ett drama. Den kan kännas lite seg stundtals och bli lite sömnig tack vare långa klipp och relativt få dialoger.

Filmen finns utgiven i flera versioner, varav den ena innehåller musik från Eurythmics, vilket fick många att klaga, då den elektroniska popen inte alls passar in med resten av filmen. Jag valde dock att se versionen med enbart instrumental filmmusik, vilket jag anser passar in mycket bättre. Dock så är många scener helt utan bakgrundsmusik, blir lite tråkigt för tittaren.

Omdöme:

1984 är vad jag har förstått en filmatisering som följer boken ganska nära, kanske på gott och ont. För den som är lite konspiratoriskt lagt eller har historiskt intresse i diktaturer är filmen väldigt intressant, då många saker har visat sig bli verklighet i olika delar av världen under olika diktatoriska styren.

Själva berättelsen är en klassiker som många har läst eller sett på film, och som jag tycker alla borde uppleva någon gång. Man kan betrakta 1984 som ett skräckexempel på en värld som har totalt snett, och om man anser att den är helt osannolik är det bara att som sagt ta Nazi-Tyskland och Sovjet som exempel.

Trots ett lite för lågt tempo är den varmt rekommenderad, men se till att inte vara sömnig när du skall se den! 8/10

0 kommentarer:

 

blogger templates | Make Money Online